2015. március 11., szerda

Diabkuty kalandjai Perkátán



Mint ahogy arról a Facebookon értesülhettünk Diabkuty Gazdája egy  hétig egy perkátai cukorbeteg kisfiú - Kornél lesz. 



De, hogy ki is Diabkuty, és mit is kell róla tudni?

Diabkuty egy plüsskutyus, gazdája pedig egy cukorbeteg kislány. A kutyus szereti a kalandokat és az utazást. Szeretne megismerkedni minél több diabéteszes gyermekkel, és szeretne mosolyt csalni az arcukra. Ezért költözik egy-egy hétre más és más cukorbeteg kisgyermekhez. Ma ellátogat a mi óvodánkba is!

Ha már megtalált bennünket ez a kutyus, néhány cikkel szeretnénk mi is felhívni a kollégák, a szülők figyelmét a diabéteszes gyermekekre... és nem csak rájuk! Gondolok most minden olyan gyermekre, aki egy picit más, egy picit több mint a többiek, bármilyen területen.  Igen szerintem többek ők mint társaik! Többek mert nekik muszáj türelmesebbnek kitartóbbnak, önmegtartóztatóbbnak lenni. Az ő napjaik fájdalmasabbak, lemondóbbak, az életük sokkal nehezebb! A betegség, a fájdalom sok olyan dologra is megtanítja őket, amire kortársaiknak még csak gondolniuk sem kell. 
Azt tapasztaljuk, hogy egyre több a valamilyen étel-intoleranciában, komolyabb allergiában... szenvedő gyermek. A http://www.diabetes.hu/junior cikkében írja a szerző:
"A gyermekkori diabétesz ma Magyarországon százezer lakosra 18-20 frissen diagnosztizált fiatalt, gyermeket jelent évente, ami az elmúlt 30 év viszonylatában háromszoros gyakoriságnövekedést jelent. Ezen belül kétszeresére nőtt a hat éven aluli, óvodáskorú diabéteszes gyermekek száma."

Óvodánknak soha nem jelentett gondot ezeknek a gyerekeknek a befogadása. A jó kapcsolat szülő és intézmény között, a pedagógus természetes elfogadó hozzáállása, a folyamatos kommunikáció együtt eléri a célját, és a gyermek ugyanolyan tagja lesz a közösségnek mint a többi kisgyermek. Attól, hogy ők közöttünk vannak, mi is többek, jobbak leszünk! Társaik megtanulják elfogadni őket, segítik őket, talán fel is néznek rájuk, és végül talán sokkal érzékenyebb felnőttek lesznek.


Egy összefoglaló cikk, amit érdemes elolvasni:
                                        Diabétesz junior

Egy másik, ami bizonyítja, hogy milyen kreatívnak kell lennie egy cukorbeteg kisgyermek szüleinek...

A napokban hírt adunk majd Diabkuty perkátai kalandjairól, és megosztunk még néhány dolgot a gyermekkori diabétesszel kapcsolatban is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése