2015. július 6., hétfő

Erasmus+ - Indulás...




Az Európai
Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával 


Mint arról hírt adtunk május végén, óvodánk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítvány által kiírt Erasmus+ Közoktatási intézmények munkatársainak mobilitása című pályázaton, és az 5. legmagasabb pontszámmal a nyertesek között lehetünk.
Csak mert olyan jó megnézni... belinkeltem még egyszer a videót, amit arra az esetre készítettünk...ha esetleg nyernénk, és megvalósíthatnánk álmainkat:)


A projekt pedig elindult.

Az első mobilitás 2015. június 5. és 18. között valósul meg, Bournemouthban, az Egyesült Királyságban, a British Study Centres School of English -ben, azaz egy nyelviskolában. A kurzus egy két hetes intenzív angol nyelvtanfolyam,melyen én -azaz Nagy Rita - veszek részt.


Hogy miért is van szükség egy óvodában idegen nyelvre?
Néhány gondolat a beadott pályázatból:
 "Nevelőtestületünkben is igény merült fel a megújulásra, az európaiasodásra, a szakmai tapasztalatok, módszertani kultúra területén. Ennek megvalósítása érdekében szükségesnek látjuk a pedagógusok kulcskompetenciáinak fejlesztését a minél szélesebb körű nemzetközi tapasztalatszerzés megteremtésével. Az Erasmus+ pályázat biztosítja azt a lehetőséget, hogy ezen az úton elinduljunk, nyithassunk Európa fele. ...Ahhoz, hogy Európába léphessünk, és más országokat, pedagógusokat, módszereket megismerjünk, szakmai kurzusokon részt vegyünk, idegen nyelvet kell beszélnünk. Mivel egy pedagógusunk sem beszél tökéletesen más nyelven, szükségünk van kollégáink nyelvtudásának, nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére."
A mobilitások megvalósításához segítséget nyújtó internetes felületek, programok általában angol nyelvűek, ezek használatához szintén szükség van a nyelvtudásra.
Ahhoz, hogy nyithassunk a világ fele, szükségünk van a nyelvtudásra, a nemzetközi kapcsolatok építésére, külföldi tapasztalatok, gyakorlatok szerzésére.
Hát így kerültem én egy angol nyelvi kurzusra Angliába.


Repülővel érkeztem London Luton repterére, ahonnan először London Victoriára, onnan pedig a bournemouthi buszpályaudvarra utaztam. A kurzus csak hétfőn reggel kezdődik, így volt idő elintézni a szükséges hivatalos dolgokat, és egy kis kirándulásra is.
Szótárt, írószert kellett vásárolni, fel kellett töltenem a mobilitás adatait, létre kellett hoznom egy saját fiókot a nyelviskola internetes felületén, és meg kellett írnom egy előzetes online szintfelmérő tesztet. 
Belinkelem a nyelviskola honlapját, ha valaki kíváncsi, itt sok tudnivalót megtalál... ha esetleg másnak is hasonló tervei lennének.




Még egyszer köszönöm a http://www.tanartovabbkepzes.hu/ munkatársainak, Förster Anitának és Véghné Juhász Krisztinának a segítséget, kedvességet. Külföldi nyelvi kurzust keresőknek korrekt munkájukat csak ajánlani tudom!

A hivatalos és szükséges dolgok elintézése után jöhetett a tanulás előtt még egy kis kikapcsolódás.


A Discover Dorset utazási irodával egy hajókiránduláson voltam, Pool Harbour és Swanage között, a Világörökség részeként jegyzett Jurassic Coast egy részén. Közben kipróbálhattam az angol hagyományos fish and chipset és fishcake-t, amit ugyan már nem újságpapírba csomagolnak mint régen, hanem csak hatalmas sima papírba, ami azért újságpapír nélkül is nagyon finom volt...








Az utazás folytatódik... de majd csak holnap :)

          Nagy Rita




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése