2015. március 31., kedd

A Bóbita tehetségműhely fellépése az egészségnapon




A 2013 tavaszán rendezett óvodai néptáncos találkozó olyan jól sikerült, hogy felkértek bennünket, lépjünk fel a műsorral az egészségnapon is.
A felkérésnek örömmel tettünk eleget, és nagy sikerünk volt, mint ahogy azt az alábbi képek is bizonyítják.




Hogy mivel lesznek gazdagabbak gyerekeink a magyar mondókák, népi dalos gyermekjátékok, a néptánc elemeinek elsajátítása, gyakorlása által– amellett, hogy ismerkednek hazánk néphagyományával? Fejlődik mozgáskultúrájuk, mozgásuk koordináltabb lesz. Társas kapcsolataik megerősödnek, fejlődik énképük, improvizációs készségük.

                                                Mosonyi Györgyné

2015. március 30., hétfő

Bemutatkozik legfiatalabb tehetségműhelyünk, a Bóbita



A „Manóvár” és a „Kisegerek” tehetségműhelyünk régóta működik, a Bóbita az, amit egy sikeres táncbemutató kapcsán alapítottunk. 2013 tavaszán részt vettünk egy pályázaton, ahol három óvoda bemutatta egymásnak, hogyan ápolják a néphagyományt mesével, dalos játékkal, tánccal. Óvodánk esetében ez utóbbi bemutatása csoportunkra, a Cica csoportra esett. A gyerekek nagyon élvezték a próbákat és a bemutatót is.




A bemutatkozásról video felvétel is készült, ami megtekinthető az alábbi linken: 
                          https://www.youtube.com/watch?v=9h9Xw6IjptE                                                      
                                                                  

                                                                                                                                                            Mosonyi Györgyné

2015. március 27., péntek

Szivárvány Óvoda - A tehetség hónapja

Tegnap hivatalosan is megnyitottuk a Tehetség Hónapját az óvodában. Egy zenés-verses összeállítással nyújtottunk színvonalas zenei-irodalmi élményt óvodásainknak. Az előadás előtt Kovács Tiborné az óvoda vezetője néhány szóban beszélt a kollégáknak és a gyerekeknek a tehetségről, a tehetséggondozás kiemelt szerepéről, gratulált eddigi jól végzett és országosan elismert munkánkhoz, és további jó munkát kívánt nem csak erre a hónapra, de az elkövetkező évekre is. 




A Tehetség Hónapja alatt több programot is indítunk, illetve szervezünk óvodánkban.


- Első rendezvényünk a mai megnyitón Áprily Géza előadása volt, illetve egy kolléganőnk a tegnapi nap folyamán Baracson vett részt egy a néptánc-népzenei továbbképzésen a tehetséggondozáshoz kapcsolódóan.
- Az elmúlt hetekben 2 alkalommal is vártuk a szülőket a Kisegerek Tehetségműhely bemutató foglalkozására. Most, március 30-án a kollégákat várjuk, hogy betekintést nyerjenek a műhelymunkába. A bemutató foglalkozás után egy megbeszélés keretében a két vezető  beszámol az eddig végzett  munkáról, válaszol a kollégák kérdéseire, és ismerteti a fejlesztés jövőbeni lehetőségeit.
- Rajzkiállítás az óvoda tehetségcsírái, ügyes gyermekei munkáiból, mely a szülők, érdeklődők számára is megtekinthető lesz.
- Április 10. Részvétel a Művelődési Házban a Költészet Napja szervezett általános iskolások versmondó versenyén (óvodások és felnőttek)
- Április 11. - Megemlékezés a Költészet Napjáról.
- Április 15-én bemutatkozik a Manóvár Tehetségműhely, egy foglalkozás keretén belül mutatja be a szülőknek a komplex módon végzett tehetséggazdagító munkát.
- Április 16-án "Interaktív színház" érkezik óvodánkba.
- Április 22. A Föld Napja alkalmából a Manóvár Tehetségműhely tagjai egy dunaújvárosi kiránduláson fognak részt venni., így lehetőségük nyílik az ismeretek saját környezetében történő megtapasztalására.
- Április 24. A Tehetség Hónapja lezárása  - gála az óvodában.


Minden programról beszámolunk blogunkon.
Szép tavaszi napokat, nyugodt boldog húsvéti készülődést, ráhangolódást kívánunk! 

                                                                                         Nagy Rita











2015. március 26., csütörtök

Tehetség - tálentum


Óvodánkban ma mi is megnyitjuk a 
TEHETSÉG HÓNAPJÁT

A megnyitóról, programokról a holnapi blogbejegyzésben fogok beszámolni, néhány fotóval együtt.

Most néhány gondolatot, videót, cikket szeretnék ajánlani a témában mind a szülők, mind a pedagógusok számára.

Először Czeizel Endre professzor ismeretterjesztő kisfilmét ajánlom, mely a tehetségről - tálentumról szól.





Az országgyűlési határozattal 2008-ben létrehozott Nemzeti Tehetség Program húsz évre szól, és az a célja, hogy az állami és civil szféra együttműködésével összehangolják, koordinálják a hazai és uniós források felhasználását a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken élő fiatalok tehetségsegítése érdekében. Az új oktatási törvényben is van törvényi szabályozás a tehetség fejlesztésére vonatkozóan.  

A 2012. szeptember 1-től fokozatosan bevezetésre kerülő 2011. évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről tartalmában megőrizte a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 10. §. (3) a, pontjának megfogalmazását: „(3) A gyermeknek, tanulónak, joga, hogy a képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben, oktatásban részesüljön, képességeihez mérten továbbtanuljon, illetve, alapfokú művészetoktatásban vegyen részt tehetségének felismerése és fejlesztése érdekében.” 

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár nyilatkozta, még 2015 januárjában, hogy a 2015 -ös év első félévében az NTP hazai forrásából 1,364 milliárd forint, uniós forrásból, a Tehetséghidak Program keretein belül pedig 1,2 milliárd forint szolgálja a hazai és határon túli tehetséggondozás céljait. Kiemelte azt is, hogy az állampolgári 1%-os adófelajánlásait az idei évtől kezdve az állam megduplázza, ennek köszönhetően a 2015-2016-os tanévben felhasználható NTP források az idei kétszeresére, 2,8 milliárd forintra emelkednek.

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. "Az államtitkár fontosnak mondta, hogy a tehetséges fiatalokat minél fiatalabb korukban felismerjék a családjukban vagy az óvodákban, iskolákban, mert így nagyobb lesz az esélyük arra, hogy sikeresekké váljanak.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tehetség nem társadalmi helyzet kérdése, mert tehetséges gyerekek ugyanúgy megtalálhatók a leggazdagabb, mint a legszegényebb családokban, de - fűzte hozzá - ha a különleges képességeiket nem ismerik fel időben, akkor el is veszhetnek bárhonnan.

Arról is beszélt, hogy a tehetséggondozás nem felzárkóztató program, de adott esetben, például egy rossz anyagi helyzetű család esetében, kompenzációként akár extra segítséget is kell nyújtani a gyerek tehetségének kibontakozása érdekében.
Novák Katalin közölte, a tehetséggondozás össznemzeti ügy, ezért a kormány az ország határán túl élő tehetséges fiatalokat ugyanúgy támogatja a különböző programokon keresztül, mint az itthon élőket.



A sok komoly dolog után lazításképpen álljon itt egy videó a talán mindenki által ismert Susan Boyle-ról. 


Ő volt az a háziasszony aki megnyerte a Britain’s Got Talent tehetségkutató versenyt 2009. április 11-én. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy édesanyja 47 éves volt amikor Susan született, méghozzá súlyos hypoxiával. Az oxigénhiányos állapot következtében középsúlyos agykárosodások léptek fel nála. Az iskolában tanulási nehézségei voltak, s emiatt gyakran kigúnyolták. Miután abbahagyta tanulmányait, munkanélküli volt, és az Our Lady of Lourdes templom önkénteseként tevékenykedett. 
A tanulság pedig : sohasem késő, csak hit és akarat kell...

Néhány link, internetes felület, ahol a témában még tovább olvashatnak:



Ezen a csatornán számos videót nézhetünk meg a tehetségekkel, a tehetséggondozással, programokkal kapcsolatban: 

https://www.youtube.com/user/tehetsegcsatorna?spfreload=10

Tehetséggondozás - továbbképzés





A tehetség hónapja keretében óvodánk egyik dolgozója ellátogatott Baracson a Négy Vándor Óvodába, ahol a néptánc tehetségműhelyük bemutató foglalkozást tartott a szülőknek, és az érdeklődő vendégeknek. 


 Meglepetéssel indult a délután, elsőként a Baracs Néptánc együttes négy tagja délalföldi táncokat adott elő. 
 Ezután az óvodások kedves műsort adtak, megmutatták, mi mindent tudnak.  Hangulatos táncházzal zárult a rendezvény, a gyerekek a vendégeket is felkérték táncolni.   


Köszönjűk a meghívást, hogy részt vehettünk a rendezvényen. 

                                           

2015. március 25., szerda

Napfogyatkozás

A múlt pénteki napfogyatkozást mi is megnéztük a gyerekekkel az óvodában. Megbeszéltük mi is ez, milyen óvintézkedéseket kell tenni, miért nem szabad belenézni csak úgy a napba. 
Kipróbáltuk a kormos üveget, a hegesztőpajzs üveglapját és a lavórban tükröződő felületet is. Néhány kép a gyerekekről, és a napfogyatkozásról.
A fotókat köszönjük Horváth Katalin óvónéninek.











Ma kezdődik "A tehetség hónapja"!


2015. március 25-től több mint száz ingyenes programmal várják országszerte az érdeklődőket a Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok.

Forrás:www.dunaregio.hu

"Európa 2011 óta Bartók Béla születésnapján, március 25-én ünnepli a tehetségeket. Tavalyi kezdeményezését folytatva a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) egy egész hónapon át lehetőséget biztosít az ország fiataljainak arra – akár a fővárosban, akár kistelepüléseken élnek –, hogy megmutassák képességeiket, valamint ötletes produkciókkal prezentálják a közvéleménynek, hogy számukra mit jelent a tehetség. Természetesen a szülők is aktívan részt vehetnek: ők szakértőktől kapnak ötleteket, ismereteket a felnövekvő tehetséges generáció nevelésére vonatkozóan.
A tehetség hónapja során ezúttal is színes, változatos programokat kínálnak a szervezők. A köztereken tartott villámcsődületek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a tehetség olyan nemzeti erőforrás, amelynek kiaknázása mindnyájunk közös ügye, míg a térségi tehetségnapokon, zenei gálákon szűkebb pátriájuk közönségének mutathatják meg képességeiket a fiatalok. A nyílt napokon és workshopokon a Tehetségpontok mindennapos tehetségsegítő munkáját ismerhetik meg az érdeklődők. Az eseménysorozat az Európai Unió által finanszírozott Tehetséghidak projekt keretében valósul meg." 
Forrás:tehetség.hu 


Az idei programokról részletesen tájékozódhatunk a Tehetség.hu honlapján az alábbi linkre kattintva: http://tehetseg.hu/programok/tehetseg-honapja-2015

Néhány kép tavalyi tehetség hónapja alkalmából, az óvodánkban szervezett programokról
               



                                             

                                                                                                Nagy Rita

2015. március 24., kedd

Manóvár Tehetségműhely a perkátai Szivárvány óvodában



Ügyes, kreatív, tehetséges ?!


2010 őszén mi, perkátai óvó nénik összeültünk, terveztünk, kutakodtunk, és végül megalakítottuk a Manóvár Tehetségműhelyt.

Miért? Változnak a törvények, a világ, lehetőségek bukkannak fel pályázatok formájában, szeretjük a kihívásokat, a munkánkat és…..folytathatnám. 


Hogyan tovább? Munkatervet írtunk, ami illeszkedett az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjához, a Helyi Óvodai Pedagógiai Programunkhoz, és a Hagyományőrző munkaközösségünk sokéves tapasztalataihoz. 

Mi legyen a téma? Egy-egy időszak jeles napja, régi, népi szokások, de mai témák, modern technikák, anyagok is beleférjenek. És így lett!


Milyen legyen az a gyerek, akit kiválasztunk? Legyen érdeklődő, aktív, fogékony a szépre, kritikus, kérdezzen furcsákat, játékos, kalandvágyó, gyors, álmodozó, könnyen tanuljon, kitartó, egyszóval olyan mint minden kisgyerek. Vagy mégsem?

Működik! A foglalkozások kooperatív technikákkal, játékos módszerekkel, sok érzékszervet aktivizáló megismeréssel, mikrocsoportos keretek között munkálkodik. Az anyag kiválasztásánál fő szempont a komplexitás, hogy legyen benne mese, ének, zenehallgatás, játék, újszerű, különleges feladat, kézimunka, verseny, minden, ami egy-egy témához kapcsolható. 


Mire figyelünk az egyes gyerekeknél? Kinek van esetleg kiváló rajzkészsége, zenei hallása, kiemelkedő matematikai képessége, jó beszédkészsége, testi ügyessége, táncra, sportra való alkalmassága. 

Hova visz az út ? Szeretnénk elérni, hogy a gyermekeknek a munka során fejlődjenek a készségeik, ezen belül kapjon teret a kreativitás, a kézügyesség, az önkifejezési és koncentrációs képességek és a tehetség gyenge oldalának fejlesztése. Ugyancsak fejlődést várunk a kommunikációs képességek, koordináció, folyamatos figyelem területén, valamint az együttműködési, egymáshoz való alkalmazkodás, tolerancia, a csoportos munkaforma elfogadása, a munka iránti felelősség kialakulásának területein, azaz a tehetséges gyerekek egész személyiségének komplex fejlesztése a célunk. 

                         

Eredményeink! 2011. 01. 16-a óta regisztrált Tehetségpontként, 2011. 08. 31-e óta pedig Kiválóan Akkreditált Tehetségpontként működtünk, és 2014 októbere óta Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést kapott a Manóvár Tehetségműhelyünk.



És bízunk benne, hogy még nincs vége...

                    Szarka Istvánné

2015. március 23., hétfő

Tehetséggondozás az óvodában

A következő napokban az óvodai tehetséggondozással szeretnénk foglalkozni.
Először egy kicsit általánosságban néznénk a téma mögé, majd a következő hetekben folyamatosan mutatjuk be saját munkánkat is. 


Az interneten találtam egy szerintem nagyon jó összefoglalót, mely a szülők számára is egyszerűen magyarázza el a tehetséggondozás és az óvoda kapcsolatát. A cikket változtatás nélkül másolom be ide, mely Enzsöl Péterné gyógypedagógus tollából származik a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet honlapjáról. A cikk a következő linken is elérhető:http://www.mpigyor.hu/mpi/tartalom/tanulmanyiversenyektehetseggondozas/tehettseggondozascikkei/azovodainevelesesatehetseggondozas.htm



"Az óvodai nevelés és a tehetséggondozás

„Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
Igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni,
hogy minden ember javára legyél.”
(Weöres Sándor: A teljesség felé)
Az óvodai nevelés a 3–7 éves gyermek középpontba helyezését, a gyermeki személyiség kibontakoztatását, fejlesztését tekinti elsődleges feladatának. A gyermek fejlődő személyiség; fejlődését genetikai adottságai, a belső fejlődés sajátos, egyéni törvényszerűségei és a környezeti hatások együttese határozzák meg.
Ezt a fejlődést az óvodai nevelés tudatosan, tervszerűen, a gyermek életkori sajátosságait figyelembe véve segíti, és játékos módon felkészíti őt az iskolára, a társas, közösségi életbe való beilleszkedésre. E program megvalósítására az óvopedagógus számára 3–4 év áll rendelkezésre.
Sok kisgyermek életében az óvodába lépés az első, amikor leválik édesanyja ölelő karjából, sok érdekességet, csodálatos dolgot sejtető, de mégis számára idegen világba csöppen, ahol már nem ő az „egyetlen”, hanem sok-sok kisgyermek között kell majd alkalmazkodnia másokhoz. Elkezdődött ezzel a szocializációs folyamat, társadalmi gyakorlatra való általános felkészítés, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy képes legyen majd beilleszkedni a világba.
A gyermek tevékeny lény. Ezért a fejlesztés tartalma mindig tevékenységben, tapasztalás útján sikeres, hiszen szemléletes, képszerű gondolkodásuknak ez a legmegfelelőbb.
A cél mindig az önállóan tevékenykedni akaró, tudó, boldog kis személyiség elérése.
Mi a tehetség? A személyiség alapvető vonása, amely lehetővé teszi a jó képesség magasabb szintűvé alakítását.
Az óvodai nevelés során középső és nagycsoportban már bizonyos jelek alapján a tehetségígéretes gyermek megmutatkozhat.
Tudjuk, hogy a zenei képesség az, ami már ilyen kis korban egyértelműen felismerhető. Mivel Gerduer (1985) két tehetségszférát körvonalazott, e bővítés az óvodában is felismerhető: így a nyelvi, matematikai és testmozgási szférákban.
Az új fogalom a kreativitás. Az óvodai nevelés során ez a képesség legszembetűnőbben a játékban ismerhető fel. Az ilyen gyermek aktív, különleges dolgokat alkot, nem a megszokott szabályok szerint cselekszik, az eredmény mégis fantasztikus.
Mit tud tenni az óvodapedagógus, ha kiemelkedő képességű gyermeke van a csoportban?
Az első és alapszabálynak is tekinthető, hogy hagyjuk a gyermeket önállóan alkotni! Dicsérjük, újabb és újabb eszközökkel, lehetőségekkel motiváljuk, segítsük, hogy elképzeléseit megvalósítsa. Tolmácsoljuk másságát – ha magatartásában nehezen kezelhetőség van, legyünk vele nagyon türelmesek! A képességeit fejlesztő feladatokkal bízzuk meg!
A szülőkkel való konzultálás, a jó kapcsolat nagyon fontos! Hiszen a szülő önmagában látja gyermekét, míg az óvodapedagógus más szituációkban, helyzetekben, a csoport egészében, a társakhoz való viszonyában. Így az iskolaválasztásban is előnyös az együttműködés.
De szerencsés-e a zenei képességekkel megáldott gyermeket zenetagozatos iskolába, a kiemelkedő testmozgású gyermeket sporttagozatos iskolába, vagy a mentálisan (nyelvi, matematikai) fejlett gyermeket tehetségfejlesztő iskolába irányítani? Nem skatulyázzuk-e be idejekorán fejlődő személyiségét? Hisz oly sokat változik még!
Tudjuk jól, hogy az óvodás életkor még nem igazán alkalmas a tehetség megnyilvánulására. Vannak jelek, melyek utalhatnak arra, hogy a kisgyermek képességei kiemelkedőek, de a tehetség valódi megjelenése az iskoláskorra, szélsőséges esetben még későbbre tehető.
Ezer és ezer példa van arra is, hogy a tehetségígéretes gyermek középszerűvé válik, s akiről nem is gondolta volna az ember, később nem mindennapi dolgokat produkál (Edison, Einstein, Herman Ottó stb.).
Ezért fontos, hogy soha ne ítélkezzünk gyermekeink felett! Nagy odafigyeléssel és végtelen türelemmel segítsük őket, hogy a legjobb képességeiket tudják kibontakoztatni, megmutatni.
Tegyük magunkévá Czeizel Endre szavait: „amikor a pedagógus „kap” egy 4–7 éves kisgyermeket …, benne van a dávidi tökéletesség lehetősége!”
Utóirat: Kedvencem, a XX. század nagy alakja, JACQUES YVES COUSTEAU kapitány, aki kitartásának köszönhetően igen sokat tett bolygónk állatvilágának, a tengerek világának megismertetéséért, a környezetszennyezés káros hatásainak bemutatásával a környezetvédelemért. Munkásságát, hosszú és különleges életpályáját sokáig lehetne méltatni.
Érdekessége az indulásban rejlik: unta az iskolát, csibész viselkedése miatt egy táborozás alkalmával büntetésből meg kellett tisztítania a Hardy-tó fenekét a sűrűn benőtt vízinövényektől. Ez az esemény eldöntötte sorsát, a víz alatti világ örökre rabul ejtette a 10 éves kisfiút.
Soha nem sejthetjük, mi rejlik két csillogó gyermeki szempár mögött!"


Enzsöl Péterné

A fenti gondolatok szellemében tehát a következő hetekben beszámolunk saját tehetséggondozó munkánkról.  
        Nagy Rita

2015. március 22., vasárnap

Vizes vetélkedő a Pillangós csoportban

A Víz Világnapja alkalmából a Pillangós csoportban vetélkedőt rendeztek a "vizes-hét" lezárásaként.





A víz hete az óvodában




Igen tartalmas és izgalmas hét áll a Pillangó csoportosok mögött. A víz világnapjának alkalmából a víz témát projekt módszerrel dolgoztuk fel. Ebben segítségünkre volt a projektor, a Pistola patak, valamint a szülőkkel közösen gyűjtött képek, fotók. Nagyító alatt megvizsgálhattuk, hogy a látszólag tiszta patak víz nem is olyan tiszta. A tablókészítés során kiderült, hogy a víz, mint fogalom mennyire sok mindent magába foglal: élőlények, környezetvédelem, évszakok, stb.).

 

A második nap után a gyerekek feje már teljesen a víz körül forgott, mindenbe bele tudták magyarázni, hogy hogyan kapcsolódik a vízhez. Eszükbe jutottak régebbi emlékek mind a családdal, mind pedig a csoporttársakkal (tavalyi Campona kirándulás). 


Gondolataikat papírral is vetették. Megrajzolhatták a saját „Vízi világukat”.


A versenynap, mint záró nap a projekt célja volt, hiszen itt mind elméletben, mint gyakorlatban megmutathatták, hogy mennyi mindent tudnak a vízről. Természetesen a „pacsálás” (gombok csipesszel való kiszedése a vízból) és a vízzel való versenyjáték okozta a legnagyobb örömet. Most még az sem számított, hogy vizes lett a póló, hiszen a tiszta víz megszárad és nem hagy foltot! 


                                                 Győrikné Kargl Mária