2016. január 31., vasárnap

Vendég az óvodában - Mészáros Zsuzsanna



A január hónap témája óvodánkban a szövés-fonás, fazekasság, a népi kismesterségek.


Ehhez kapcsolódóan készítettünk egy kiállítást, ahol a régi használati eszközök és tárgyak mellett helyet kaptak azok is amelyek a mai modern korban helyettesítik a régi technikákat.


A kiállítás mellett vendég is érkezett hozzánk az oviba. Édesanyám, Mészáros Zsuzsanna hozta el a témához kapcsolódó emlékeit tárgyakban, szavakban.
Köszönjük neki a kellemes és hasznos délelőttöt, és a finom pirított diót.
Sokat okosodtunk, sok érdekes dolgot láttunk, hallottunk tőle.

















Nagy Rita

2016. január 21., csütörtök

Szülői értekezletek az óvodában - FIGYELEM - VÁLTOZÁS!

Kedves Szülők!

Az óvodánkban tartandó szülői értekezletek HELYES dátumai : 

Macis csoport - 2016. január 27. 16 óra

Sünis csoport - 2016. január 26. 16 óra

Pillangó csoport - 2016. január 28. 15 óra 30

Nyuszis csoport - 2016. február 2. 16 óra

Cicás csoport - 2016. február 3. 16 óra

A farsang 2016. február 12-én délelőtt lesz, melyre kérjük gyermeküket jelmezbe öltöztetni szíveskedjenek. Olyan jelmezeket készítsenek, amiben a gyerekek kényelmesen, jól tudnak mozogni, enni, inni, táncolni. Óvodába érkezéskor, öltöztessék fel a gyerekeket. 

Kedvcsinálónak néhány régi farsangi fotó 2004-ből...















2016. január 20., szerda

Gyertyaöntés a Macis csoportban


Bolygónk jövője a ma gyerekeinek kezében van. Fontos, hogy időben megtanulják értékelni és felhasználni a tárgyakat, erőforrásokat, energiákat. Ez kicsiben a " hulladékok" felhasználását, átformálását jelenti ; ovis szinten pedig azt, hogy mielőtt kidobnánk valamit, nézzük meg, hogy mit lehetne belőle készíteni.Így lesz pl. a régi újságból gyöngynyaklánc, a karácsonyi gyertyamaradékból új gyertya. Nagy kedvvel dolgoztak ma a gyerekek, látszik az arcukon az alkotás öröme!








Kárász Ferencné




2016. január 16., szombat

Hüllőkiállításon a Cicások



A tavalyi évhez hasonlóan idén is ellátogattunk az iskolába, hogy megnézzük a gekkót, szalamadndrát, madárpókot, gabonasiklót, különböző kígyókat.   




Nagyon tetszett a gyerekeknek, hogy a kígyók levetik a bőrüket, ha kinőtték. Az egyik tárló mellett láttunk is egy levedlett kígyóbőrt.


A bátrabbak megfogták a kígyót!



A még bátrabbak arra is vállalkoztak, hogy a nyakukba vegyék!




Szemmel láthatóan nagyon élvezték 

                                     Mosonyi Györgyné 




2016. január 14., csütörtök

Ismerkedés egy francia óvodával - Cicás csoport


Még 2015 nyarán voltam egy angliai nyelviskolában, ahol két másik óvó nénivel találkoztam, ők szintén az Erasmus + programmal vettek részt a kurzuson... csak ők Franciaországból érkeztek.
A "szakma" összehozott minket, így rögtön el kezdtünk beszélgetni, megnéztük egymás honlapját, blogját, összehasonlítottuk munkánkat. Természetesen minderre a közös nyelven - angolul  - próbálkoztunk.
A blog fotóit, bejegyzéseit nézve nagyon elcsodálkoztak, hogy a mi ovinkban milyen sokrétű az oktatás, mennyi mindent csináltak a gyerekek, milyen jó ötleteink vannak. Gyönyörködtek a népviseletben táncoló nagyokban, elismerően szóltak a számítógépes műhelyről, és a többi sokszínű programról. Azt mondták, ezt biztosan megmutatják majd otthon is a kollégáknak. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne ha felvennénk egymással a kapcsolatot, és egy picit együtt dolgoznánk.
Szeptember közepén érkezett meg a levél, melyben megkérdeztek minket, hogy tényleg szeretnénk-e együtt dolgozni,  ha igen milyen formában tegyük ezt. Néhány email váltása után tisztáztuk az igényeket, lehetőségeket, és elindítottuk a közös munkát. Közös nyelvünk az angol maradt. Ez a pedagógusoknak is jó, hiszen tudjuk gyakorolni a nyelvet.
Azóta küldjük egymásnak a fotókat óvodai életünkről, beszélgetünk a gyerekekkel  egymás országáról, 
Nagy kaland ez felnőttnek, gyereknek egyaránt. Érdekes látni, hogyan élnek, milyen az ovijuk, miket rajzolnak egy francia óvodában, tőlünk 1984 kilométerre,  Juranconban, 100 km Biarritztól, a spanyol határ mellett.
Néhány fénykép a Cicás gyerekekről, miközben a francia gyerekek képeit nézzük, illetve térképészkedünk: 







Néhány kép Juranconról :






Képek az óvodáról:











Elkezdtük tehát a Cicásokkal Franciaországban... melyről folyamatosan beszámolunk...

Nagy Rita